PSZCZELA PASIEKA i 5A!

Światowy Dzień Pszczół jest obchodzony co roku 20 maja, ale o tych pożytecznych owadach trzeba pamiętać cały rok – to święto na cześć wszystkich pszczół – owadów zapylających o nieocenionym znaczeniu dla naszego środowiska naturalnego, gospodarki i dobrobytu. Owadów, które zdaniem niektórych naukowców, należą do najważniejszych zwierząt na ziemi. Dodatkowo w Polsce świętowany jest również Wielki Dzień Pszczół – ma on miejsce 8 sierpnia. Uczniowie kl. 5a też postanowili poznać bliżej te małe owady i wybrali się do pionkowskiej pszczelej pasieki. Oprócz zdobytych wiadomości o cyklu życia pszczoły, mogli skosztować pysznego świeżego miodu, samodzielnie wykonać woskową świeczkę, a na koniec grillować kiełbaski. Przede wszystkim nauczyli się szacunku do pszczół i dowiedzieli się, jakie działania sami mogą podjąć, by chronić te owady, np.:
 
• sadzić i siać różnorodne, lokalne i sezonowe rośliny kwitnące;
 
• kupować naturalny miód od lokalnych pszczelarzy;
 
• kupować produkty wytarzane w sposób przyjazny środowisku;
 
• unikać korzystania ze środków owadobójczych i pestycydów w naszych ogródkach;
 
• chronić, w miarę możliwości, dzikie kolonie pszczół;
 
• zapewniać pszczołom dostęp do wody – wystarczy miseczka z wodą zostawiona przed domem;
 
• promować wiedzę na temat pszczół i pszczelarstwa, w szkole i nie tylko.
 
Słynny naukowiec, Albert Einstein, powiedział, że jeśli z powierzchni Ziemi znikną pszczoły, to człowiekowi pozostaną najwyżej cztery lata życia. Ponad 87% gatunków roślin na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły. Powodem ich ginięcia jest nieprawidłowe i zbyt częste stosowanie środków ochrony roślin, wywołujące ich zatrucie. W Pionkach działa Stowarzyszenie Pszczelarzy Puszczy Kozienickiej, którego prezesem jest p. Piotr Smolarczyk, a wiceprezesem p. Janusz Górski, u którego właśnie gościliśmy.
Miód może doskonale zastępować cukier, jest naprawdę wartościowym składnikiem w diecie człowieka.
JEDZ MIÓD – SZANUJ PSZCZOŁY!!!

Izabela Warchoł