Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 20-01-2025
  Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z indyka, rozbratel b/k, woda, ryż biały, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka  żytnia, woda, drożdże), gruszka 150 g.
Wtorek 21-01-2025
  Kotlet schabowy panierowany pieczony 100 g (schab b/k, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), kasza jęczmienna perłowa [pszenica] gotowana 150 g, mizeria 110 g (ogórek zielony, szczypiorek, jogurt naturalny [z mleka], sól, pieprz naturalny), sok jabłko-pigwa 200 ml.
Środa 22-01-2025
  Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem wołowo-drobiowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, kiwi 80 g, serek homogenizowany 200 g [z mleka], mleko, śmietanka, cukier, białka mleka, naturalne aromaty, kultury bakterii mlekowych, aromat waniliowy).
Czwartek 23-01-2025
  Pyzy z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, mąka pszenna [pszenica], jaja, cebula, marchew, pietruszka, seler, olej rzepakowy, bułka sucha [pszenica], pieprz sól), surówka z marchewki i jabłka (marchewka, jabłko, por, jogurt naturalny, sól, pieprz) 150 g, kompot wieloowocowy (owoce mrożone, woda, cukier) 250 ml.
Piątek 24-01-2025
  Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty 150 g (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, por, olej), sok jabłko-marchewka 200 ml.
Poniedziałek 27-01-2025
  Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, udziec z indyka, łopatka b/k, ziemniaki gotowane, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], przecier pomidorowy, natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g.
Wtorek 28-01-2025
  Gulasz wieprzowy duszony 200 g (szynka b/k woda, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, sól), makaron pszenny gotowany [pszenica, jaja] 150 g, ogórek zielony 60 g, sok jabłkowy 200 ml.
Środa 29-01-2025
  Zupa grochowa z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym i kiełbasą 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka, ziemniaki, woda, groch, kiełbasa swojska, kiełbasa krakowska, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), pomarańcza 200 g.
Czwartek 30-01-2025
  Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka b/k, przyprawy: papryka słodka, majeranek, czosnek, sól, pieprz czarny i ziołowy), ryż gotowany 150 g, mieszanka warzyw gotowanych na parze polanych masłem [z mleka] (kalafior, brokuł, marchewka, fasolka zielona), sok jabłko-rabarbar 200 ml.
Piątek 31-01-2025
  Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g , mix sałat z pomidorem, ogórkiem papryką i olejem 120 g (sałata lodowa, sałata roszponka, szpinak, szczypiorek, rukola, pomidor, ogórek, papryka żółta, olej rzepakowy, miód, czosnek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól, pieprz) 120 g, kompot z wiśni (woda, wiśnie, cukier) 250 ml.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.

Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła  II w Pionkach.

Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020

W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.


Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.

Kwota w styczniu to 115,50 zł. (21 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.

Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
   Numery kontaktowe: 48 3121737
     – Sekretariat: wew. 21
     – Intendent: wew. 24