Jadłospis |
Poniedziałek | 7-10-2024 |
-. | |
Wtorek | 8-10-2024 |
Makaron z serem i musem truskawkowym 450 g (makaron [pszenica, jaja], ser twaróg [z mleka], jogurt naturalny [z mleka], śmietana 12% [z mleka], cukier), mus truskawkowy (truskawki zmiksowane), sok jabłkowy 100% 200 ml, śliwka 80 g. | |
Środa | 9-10-2024 |
Zupa kapuśniak z rozdrobnionym mięsem wieprzowym-drobiowym 400 g (łopatka b/k, udo z kurczaka, ziemniaki, kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g. | |
Czwartek | 10-10-2024 |
Gulasz wołowy 200 g (wołowina b/k, woda, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, sól), kasza gryczana 150 g, ogórek kiszony 70 g, kompot z wiśni (wiśnie, woda, cukier) 250 ml. | |
Piątek | 11-10-2024 |
Filet z ryby morszczuk gotowany masłem i ziołami 100 g (filet z ryby, masło [z mleka], sól, pieprz cytrynowy i naturalny, zioła prowansalskie, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka kapusty pekińskiej z olejem 120 g (kapusta pekińska, jabłko, marchewka, por, olej rzepakowy, cytryna, sól, pieprz), sok jabłko-gruszka 100% 200 ml. | |
Poniedziałek | 14-10-2024 |
Dzień wolny od zajęć. | |
Wtorek | 15-10-2024 |
Kotlet schabowy panierowany pieczony 100 g (schab b/k, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ryż gotowany 150 g, mizeria 120 g (ogórek zielony, szczypiorek, jogurt naturalny [z mleka], sól, pieprz naturalny), kompot z jabłek i śliwek (woda, jabłka, śliwki, cukier) 250 ml. | |
Środa | 16-10-2024 |
Zupa grochowa z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym i kiełbasą 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka, ziemniaki, woda, groch, kiełbasa swojska, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), pomarańcza 150 g. | |
Czwartek | 17-10-2024 |
Makaron w sosie mięsno-pomidorowo-paprykowym 450 g (filet z piersi kurczaka, makaron pszenny [pszenica], papryka świeża, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, lubczyk, papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, zioła prowansalskie, sól), gruszka 150 g, sok jabłko-dynia 200 ml. | |
Piątek | 18-10-2024 |
Paluszki rybne pieczone 120 g (filet z ryby, jaja, bułka sucha [pszenica], bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, papryką i olejem 120 g (sałata lodowa, sałata roszponka, szpinak, szczypiorek, rukola, pomidorki, papryka żółta, olej rzepakowy, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól, pieprz), sok jabłko-porzeczka 200 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota we wrześniu to 88,00 zł. (16 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24