Stołówka szkolna

 

 
Jadłospis
Poniedziałek 11-09-2023
  Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka, woda, przecier pomidorowy, makaron [gluten, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, koper, śmietana 12% [mleko], lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty i żytni [gluten, sezam] 50 g, śliwka Angelika 150 g.
Wtorek 12-09-2023
  Kotlet mielony drobiowy pieczony 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, bułka sucha [gluten], bulka tarta [gluten], pieprz, sól) ziemniaki gotowane 150 g, mizeria 120 g (ogórek zielony szczypiorek, śmietana 12% [mleko], sól), kompot ze świeżych owoców (jabłko, śliwka, woda, cukier) 250 ml.
Środa 13-09-2023
  Kapuśniak z młodej kapusty z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka, łopatka b/k, ziemniaki, kapusta młoda, marchewka, pietruszka, seler, por, koper, śmietana 12% [mleko], lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty i żytni 50 g [gluten, sezam], morela 80 g.
Czwartek 14-09-2023
  Gulasz wieprzowy 200 g (szynka b/k, woda, cebula, mąka pszenna [gluten] lubczyk, majeranek, pieprz ziołowy i czarny, sól), kasza pęczak z dodatkiem masła [gluten, mleko] 150 g, sałatka z pomidora ze szczypiorkiem 120 g, lemoniada domowa (pomarańcza, limonka, cytryna, woda, miód, mięta) 250 ml.
Piątek 15-09-2023
  Filet z ryby miruna pieczony panierowany 110 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [gluten], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki, pora z olejem 150 g, sok jabłkowy 200 ml.
Poniedziałek 18-09-2023
  Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z kurczaka, rozbratel, woda, ziemniaki, kasza jęczmienna [gluten], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty i żytni [gluten, sezam] 80 g, jogurt pitny bez laktozy 250 ml.
Wtorek 19-09-2023
  Spaghetti z mięsa wieprzowego z warzywami 450 g (łopatka b/k, makaron [gluten, jaja], przecier pomidorowy, marchewka, seler, cebula, czosnek, ser żółty [mleko], mąka pszenna [gluten], bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól), sok jabłko-rabarbar 100% bez cukru 200 ml. 
Środa 20-09-2023
  Zupa zalewajka z rozdr. mięsem wieprzowo-drobiowym, jajkiem i kiełbasą 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka, ziemniaki, woda, jaja, kiełbasa szynkowa, kiełbasa swojska, barszcz biały, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, chrzan, śmietana 12% [mleko], czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty 80 g [gluten, sezam], morela 70 g.
Czwartek 21-09-2023
   Udziec z kurczaka pieczony 200 g (udziec z kurczaka, przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, pierz naturalny, czosnek) ryż gotowany 150g, marchewka mini gotowana polana masłem [mleko] 120 g, sok jabłko-gruszka bez cukru 200 ml.
Piątek 22-09-2023
  Paluszki rybne pieczone 110 g (filety z ryb, mąka pszenna [gluten], skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata zielona z rzodkiewką, szczypiorkiem i śmietaną 12% [mleko] 120 g, kompot z jabłek z dodatkiem mięty i cytryny (jabłko, cytryna, mięta, woda, cukier) 250 ml.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów.
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.