Jadłospis |
Poniedziałek | 20-01-2025 |
Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z indyka, rozbratel b/k, woda, ryż biały, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), gruszka 150 g. | |
Wtorek | 21-01-2025 |
Kotlet schabowy panierowany pieczony 100 g (schab b/k, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), kasza jęczmienna perłowa [pszenica] gotowana 150 g, mizeria 110 g (ogórek zielony, szczypiorek, jogurt naturalny [z mleka], sól, pieprz naturalny), sok jabłko-pigwa 200 ml. | |
Środa | 22-01-2025 |
Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem wołowo-drobiowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, kiwi 80 g, serek homogenizowany 200 g [z mleka], mleko, śmietanka, cukier, białka mleka, naturalne aromaty, kultury bakterii mlekowych, aromat waniliowy). | |
Czwartek | 23-01-2025 |
Pyzy z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, mąka pszenna [pszenica], jaja, cebula, marchew, pietruszka, seler, olej rzepakowy, bułka sucha [pszenica], pieprz sól), surówka z marchewki i jabłka (marchewka, jabłko, por, jogurt naturalny, sól, pieprz) 150 g, kompot wieloowocowy (owoce mrożone, woda, cukier) 250 ml. | |
Piątek | 24-01-2025 |
Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty 150 g (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, por, olej), sok jabłko-marchewka 200 ml. | |
Poniedziałek | 27-01-2025 |
Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, udziec z indyka, łopatka b/k, ziemniaki gotowane, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], przecier pomidorowy, natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g. | |
Wtorek | 28-01-2025 |
Gulasz wieprzowy duszony 200 g (szynka b/k woda, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, sól), makaron pszenny gotowany [pszenica, jaja] 150 g, ogórek zielony 60 g, sok jabłkowy 200 ml. | |
Środa | 29-01-2025 |
Zupa grochowa z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym i kiełbasą 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka, ziemniaki, woda, groch, kiełbasa swojska, kiełbasa krakowska, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), pomarańcza 200 g. | |
Czwartek | 30-01-2025 |
Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka b/k, przyprawy: papryka słodka, majeranek, czosnek, sól, pieprz czarny i ziołowy), ryż gotowany 150 g, mieszanka warzyw gotowanych na parze polanych masłem [z mleka] (kalafior, brokuł, marchewka, fasolka zielona), sok jabłko-rabarbar 200 ml. | |
Piątek | 31-01-2025 |
Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g , mix sałat z pomidorem, ogórkiem papryką i olejem 120 g (sałata lodowa, sałata roszponka, szpinak, szczypiorek, rukola, pomidor, ogórek, papryka żółta, olej rzepakowy, miód, czosnek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól, pieprz) 120 g, kompot z wiśni (woda, wiśnie, cukier) 250 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w styczniu to 115,50 zł. (21 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24