Jadłospis |
Poniedziałek | 11-09-2023 |
Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka, woda, przecier pomidorowy, makaron [gluten, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, koper, śmietana 12% [mleko], lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty i żytni [gluten, sezam] 50 g, śliwka Angelika 150 g. | |
Wtorek | 12-09-2023 |
Kotlet mielony drobiowy pieczony 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, bułka sucha [gluten], bulka tarta [gluten], pieprz, sól) ziemniaki gotowane 150 g, mizeria 120 g (ogórek zielony szczypiorek, śmietana 12% [mleko], sól), kompot ze świeżych owoców (jabłko, śliwka, woda, cukier) 250 ml. | |
Środa | 13-09-2023 |
Kapuśniak z młodej kapusty z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka, łopatka b/k, ziemniaki, kapusta młoda, marchewka, pietruszka, seler, por, koper, śmietana 12% [mleko], lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty i żytni 50 g [gluten, sezam], morela 80 g. | |
Czwartek | 14-09-2023 |
Gulasz wieprzowy 200 g (szynka b/k, woda, cebula, mąka pszenna [gluten] lubczyk, majeranek, pieprz ziołowy i czarny, sól), kasza pęczak z dodatkiem masła [gluten, mleko] 150 g, sałatka z pomidora ze szczypiorkiem 120 g, lemoniada domowa (pomarańcza, limonka, cytryna, woda, miód, mięta) 250 ml. | |
Piątek | 15-09-2023 |
Filet z ryby miruna pieczony panierowany 110 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [gluten], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki, pora z olejem 150 g, sok jabłkowy 200 ml. | |
Poniedziałek | 18-09-2023 |
Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z kurczaka, rozbratel, woda, ziemniaki, kasza jęczmienna [gluten], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty i żytni [gluten, sezam] 80 g, jogurt pitny bez laktozy 250 ml. | |
Wtorek | 19-09-2023 |
Spaghetti z mięsa wieprzowego z warzywami 450 g (łopatka b/k, makaron [gluten, jaja], przecier pomidorowy, marchewka, seler, cebula, czosnek, ser żółty [mleko], mąka pszenna [gluten], bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól), sok jabłko-rabarbar 100% bez cukru 200 ml. | |
Środa | 20-09-2023 |
Zupa zalewajka z rozdr. mięsem wieprzowo-drobiowym, jajkiem i kiełbasą 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka, ziemniaki, woda, jaja, kiełbasa szynkowa, kiełbasa swojska, barszcz biały, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, chrzan, śmietana 12% [mleko], czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty 80 g [gluten, sezam], morela 70 g. | |
Czwartek | 21-09-2023 |
Udziec z kurczaka pieczony 200 g (udziec z kurczaka, przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, pierz naturalny, czosnek) ryż gotowany 150g, marchewka mini gotowana polana masłem [mleko] 120 g, sok jabłko-gruszka bez cukru 200 ml. | |
Piątek | 22-09-2023 |
Paluszki rybne pieczone 110 g (filety z ryb, mąka pszenna [gluten], skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata zielona z rzodkiewką, szczypiorkiem i śmietaną 12% [mleko] 120 g, kompot z jabłek z dodatkiem mięty i cytryny (jabłko, cytryna, mięta, woda, cukier) 250 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów.
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.