DZIEŃ CZEKOLADY W 5A

Niedawno obchodzone było bardzo słodkie i kuszące święto – Dzień Czekolady. Klasa 5a z tej okazji postanowiła przygotować plakat i czekoladowy poczęstunek.
 
Czekolada, a właściwie kakao (jej główny składnik), może mieć nadzwyczajne właściwości – zawiera bowiem antyoksydanty i minerały.
 
Ale dlaczego często jest nam ona zabraniana do spożycia?
Ponieważ większość czekolad składa się w 70% z tłuszczu i cukru.
Najlepiej więc jeść gorzką czekoladę, która wzmacnia serce, obniża też ciśnienie krwi, chroni przed rakiem, hamuje procesy starzenia, poprawia koncentrację, zapobiega skurczom mięśni i przede wszystkim zwiększa produkcję serotoniny – czyli hormonu szczęścia.
PAMIĘTAJ!!! Jedz czekoladę – ale z umiarem!!!
 
Izabela Warchoł