Jadłospis |
Poniedziałek | 14-04-2025 |
Pyzy z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, mąka pszenna [pszenica], jaja, cebula, marchew, pietruszka, seler, olej rzepakowy, bułka sucha [pszenica] pieprz sól), surówka z pekińskiej kapusty (kapusta pekińska, jabłka, marchewka, por, koperek, jogurt naturalny, sól, pieprz) 150 g, sok jabłkowy 200 ml. | |
Wtorek | 15-04-2025 |
Barszcz biały z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, woda, jaja, kiełbasa biała, kiełbasa swojska [mięso wieprzowe 115 g/100 g, czosnek, woda, przyprawy naturalne], barszcz biały w butelce, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, chrzan tarty, śmietana 12% [z mleka], czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/gaham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g. | |
Środa | 16-04-2025 |
Ferie świąteczne. | |
Czwartek | 17-04-2025 |
Ferie świąteczne. | |
Piątek | 18-04-2025 |
Ferie świąteczne. | |
Poniedziałek | 21-04-2025 |
Ferie świąteczne. | |
Wtorek | 22-04-2025 |
Ferie świąteczne. | |
Środa | 23-04-2025 |
Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka, rozbratel b/k, woda, kasza jęczmienna perłowa [gluten], marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), mandarynka 80 g, serek waniliowy 150 g (mleko, cukier, naturalny aromat waniliowy, kultury bakterii mlekowych). | |
Czwartek | 24-04-2025 |
Spaghetti z mięsa wieprzowego z warzywami duszone 450 g (łopatka b/k, makaron [pszenica, jaja], przecier pomidorowy, marchewka, seler, cebula, czosnek, ser żółty [z mleka], woda, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól), sok jabłko-rabarbar 100% 200 ml. | |
Piątek | 25-04-2025 |
Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb miruna i morszczuk, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka], kompot z wiśni (woda, wiśnie, cukier) 250 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w kwietniu to 60,50 zł. (11 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24