Jadłospis |
Poniedziałek | 16-06-2025 |
Pierogi z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (mięso wieprzowe, mięso z indyka, kapusta kwaszona, cebula, mąka pszenna [gluten], jaja, olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka, pieprz , sól), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, jabłko, marchewka, por, jogurt naturalny [z mleka], sól) 150 g, kompot z wieloowocowy (mieszanka owoców, woda, cukier) 250 ml. | |
Wtorek | 17-06-2025 |
Kotlet mielony wieprzowy pieczony 100 g (łopatka wieprzowa b/k, jaja, cebula, bułka sucha [pszenica], bulka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka] 120 g, sok jabłkowy 200 ml. | |
Środa | 18-06-2025 |
Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, udo z kurczaka b/s, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, jogurt pitny 250 ml [z mleka] (wsad owocowy, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych), morela 80 g. | |
Czwartek | 19-06-2025 |
Boże Ciało – dzień wolny. | |
Piątek | 20-06-2025 |
Zupa brokułowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko zkurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, brokuł, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka] natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie /graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), nektarynka 100 g. | |
Poniedziałek | 9-06-2025 |
Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka b/s, rozbratel b/k, woda, ryż biały gotowany, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g. | |
Wtorek | 10-06-2025 |
Makaron pszenny z serem i musem truskawkowym 350 g (makaron [pszenica, jaja], ser twaróg półtłusty [z mleka], jogurt naturalny [z mleka], śmietana 12% [z mleka], mleko 2%, cukier), mus truskawkowy 100 g (truskawki mrożone zmiksowane), woda mineralna z cytryną i miętą 200 ml. | |
Środa | 11-06-2025 |
Zupa kalafiorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, woda, ziemniaki, kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, koper, śmietana 12%, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni/graham 100 g [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda], brzoskwinia 100 g. | |
Czwartek | 12-06-2025 |
Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka bez kostki, majeranek, papryka słodka, czosnek, sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie), kasza bulgur gotowana 150 g, mizeria (ogórek zielony, szczypiorek, jogurt naturalny [z mleka] 120 g, sok jabłkowy 100% 200 ml. | |
Piątek | 13-06-2025 |
Filet z ryby morszczuk gotowany na parze z masłem extra 82% i ziołami 100 g (filet z ryby, masło [z mleka], sól, pieprz cytrynowy, ziołowy i naturalny, zioła prowansalskie, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka kapusty pekińskiej z olejem 120 g (kapusta młoda, koper, olej rzepakowy, cytryna, sól, pieprz), kompot truskawkowy (woda, truskawki, cukier) 250 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w czerwcu to 99,00 zł. (18 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24