Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 17-03-2025
  Zupa z fasolką szparagową i rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka, łopatka/bk, woda, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), kiwi 80 g, bułka drożdżówka z musem jabłkowym 120 g (jabłka prażone, mąka pszenna, mleko, jaja, woda, drożdże).
Wtorek 18-03-2025
  Pierogi z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (mięso drobiowe, mięso z indyka, kapusta kwaszona cebula, mąka pszenna [pszenica, jaja], olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka, pieprz, sól), surówka (z marchewki, jabłka i pora z jogurtem naturalnym [z mleka] 150 g), kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka mrożona, woda, cukier) 250 ml.
Środa 19-03-2025
  Zupa kapuśniak z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, udziec z indyka, łopatka b/k, woda, kapusta kiszona, śmietana 12% [z mleka], marchewka, pietruszka, seler, por, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g.
Czwartek 20-03-2025
  Potrawka z indyka z warzywami duszona 200 g (filet z piersi indyka, marchewka, pietruszka, seler, por, woda, cebula, śmietana 12%, koperek, mąka pszenna [pszenica], mąka ziemniaczana, olej, śmietana 12% [z mleka], majeranek, lubczyk, papryka słodka, czosnek, pieprz, sól), kasza jęczmienna wiejska gotowana [pszenica] 150 g, pomidor ze szczypiorkiem 120 g, sok jabłkowy 200 ml.
Piątek 21-03-2025
  Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb miruna i morszczuk, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka], kompot z wiśni (woda, wiśnie mrożone, cukier) 250 ml.
Poniedziałek 24-03-2025
  Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem wołowo-drobiowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, mandarynka 80 g, jogurt pitny 250 ml [z mleka], wsad owocowy, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych.
Wtorek 25-03-2025
  Placuszki drobiowe pieczone 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz), ryż gotowany 150 g, fasolka szparagowa gotowana na parze polana masłem [z mleka] 120 g, sok jabłko-marchewka 200 ml.
Środa 26-03-2025
  Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, udziec z indyka, łopatka b/k, ziemniaki gotowane, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], przecier pomidorowy, natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g.
Czwartek 27-03-2025
  Wołowina duszona z warzywami 250 g (wołowina b/k, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, przecier pomidorowy, czosnek, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, sól, pieprz czarny i ziołowy) kasza bulgur gotowana 150 g [pszenica], ogórek zielony 70 g, sok jabłko-porzeczka 200 ml.
Piątek 28-03-2025
  Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty 150 g (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, por, olej), kompot wieloowocowy (woda, owoce mieszane mrożone, cukier) 250 ml.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.

Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła  II w Pionkach.

Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020

W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.


Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.

Kwota w marcu to 115,50 zł. (21 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.

Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
   Numery kontaktowe: 48 3121737
     – Sekretariat: wew. 21
     – Intendent: wew. 24