Jadłospis |
Poniedziałek | 16-12-2024 |
Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem wołowo-drobiowym 400 g (pręga wołowa, udziec z kurczaka b/s, woda, ryż biały, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g, ciasteczko zbożowe bez cukru 50 g (mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki owsiane). | |
Wtorek | 17-12-2024 |
Gulasz wołowy duszony 200 g (wołowina b/k, woda, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, sól), kasza gryczana gotowana 150 g, ogórek kiszony 60 g, sok jabłko-marchewka 200 ml. | |
Środa | 18-12-2024 |
Zupa zalewajka z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, ziemniaki, woda, jaja, kiełbasa krakowska, kiełbasa swojska, barszcz biały w butelce, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, chrzan tarty, śmietana 12% [z mleka], czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g, pomarańcza 150 g. | |
Czwartek | 19-12-2024 |
Pierogi z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (mięso wieprzowe, mięso z indyka, kapusta kwaszona cebula, mąka pszenna, jaja, cebula, bułka czerstwa [pszenica], olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka, pieprz, sól), surówka z kapusty białej marchewki, jabłka i pora z jogurtem naturalny [z mleka] 150 g, sok jabłkowy 100% 200 ml. | |
Piątek | 20-12-2024 |
Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, drożdże [mogą zwierać mięczaki]), ziemniaki gotowane 150 g, mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, papryką i olejem 120 g (sałata lodowa, sałata roszponka, szpinak, szczypiorek, rukola, pomidorki koktajlowe, papryka żółta, olej rzepakowy, miód, czosnek, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól, pieprz), 120 g, kompot wieloowocowy 250 ml. | |
Poniedziałek | 23-12-2024 |
Dzień wolny. | |
Wtorek | 24-12-2024 |
Dzień wolny. | |
Środa | 25-12-2024 |
Dzień wolny. | |
Czwartek | 26-12-2024 |
Dzień wolny. | |
Piątek | 27-12-2024 |
Dzień wolny. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w grudniu to 82,50 zł. (15 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24