Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 16-06-2025
  Pierogi z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (mięso wieprzowe, mięso z indyka, kapusta kwaszona, cebula, mąka pszenna [gluten], jaja, olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka, pieprz , sól), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, jabłko, marchewka, por, jogurt naturalny [z mleka], sól) 150 g, kompot z wieloowocowy (mieszanka owoców, woda, cukier) 250 ml.
Wtorek 17-06-2025
  Kotlet mielony wieprzowy pieczony 100 g (łopatka wieprzowa b/k, jaja, cebula, bułka sucha [pszenica], bulka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka] 120 g, sok jabłkowy 200 ml.
Środa 18-06-2025
  Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, udo z kurczaka b/s, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, jogurt pitny 250 ml [z mleka] (wsad owocowy, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych), morela 80 g.
Czwartek 19-06-2025
  Boże Ciało – dzień wolny.
Piątek 20-06-2025
  Zupa brokułowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, brokuł, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka] natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie /graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), nektarynka 100 g.
Poniedziałek 23-06-2025
  Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (woda, udziec z indyka, rozbratel b/k, woda, ziemniaki, kasza jęczmienna [pszenica], marchewka, pietruszka, seler, por, koper, natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), serek waniliowy [z mleka] 200 g.
Wtorek 24-06-2025
  Placuszki drobiowe pieczone 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz), ryż biały gotowany 150 g, sałata lodowa z rukolą, roszponką, szpinakiem, pomidorkami i oliwą z oliwek 120 g, sok jabłkowy 200 ml.
Środa 25-06-2025
  Zupa pieczarkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka] natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g.
Czwartek 26-06-2025
  Gulasz wołowy duszony 200 g (wołowina b/k, woda, cebula, mąka pszenna [pszenica], mąka ziemniaczana, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, sól), makaron pszenny gotowany [pszenica, jaja] 150 g, ogórek zielony 80 g, woda mineralna z cytryną i miętą 250 ml.
Piątek 27-06-2025
  Zakończenie roku szkolnego.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.

Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła  II w Pionkach.

Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020

W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.


Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.

Kwota w czerwcu to 99,00 zł. (18 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.

Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
   Numery kontaktowe: 48 3121737
     – Sekretariat: wew. 21
     – Intendent: wew. 24