Jadłospis |
Poniedziałek | 18-11-2024 |
Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udziec z indyka, łopatka b/k, szynka b/k, woda, przecier pomidorowy, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, brukselka, kalafior, brokół, por, cebula, natka, śmietana 12% [z mleka], lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), ciasteczko zbożowe bez cukru 50 g [mąka pszenna, żytnia, orkiszowa, płatki owsiane, soja, orzechy], banan 150 g. | |
Wtorek | 19-11-2024 |
Makaron w sosie mięsno-pomidorowo-paprykowym 400 g (łopatka b/k, makaron pszenny, papryka świeża, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, lubczyk, papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, zioła prowansalskie, sól), ogórek zielony 70 g, sok jabłkowy 200 ml. | |
Środa | 20-11-2024 |
Zupa grochowa z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym i kiełbasą 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka, ziemniaki, woda, groch, kiełbasa swojska, kiełbasa krakowska, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), pomarańcza 150 g. | |
Czwartek | 21-11-2024 |
Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka, przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka, pieprz naturalny i ziołowy, sól, czosnek) kasza bulgur [pszenica] gotowana 150 g, marchewka gotowana polana masłem 82% [z mleka] 120 g, sok jabłko-rabarbar 100% 200 ml. | |
Piątek | 22-11-2024 |
Filet z ryby morszczuk gotowany z masłem i ziołami 100 g (filet z ryby, masło [z mleka], sól, pieprz cytrynowy i naturalny, zioła prowansalskie, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty, jabłka, marchewki i pora z olejem 150 g, sok jabłkowy 200 ml. | |
Poniedziałek | 25-11-2024 |
Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym i ryżem 400 g (udziec z indyka, rozbratel b/k, woda, przecier pomidorowy, ryż, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, natka, śmietana 12% [z mleka], lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), mandarynka 80 g, baton 100% owoców. | |
Wtorek | 26-11-2024 |
Pierogi z serem 300 g (ser twaróg [z mleko], mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, cukier waniliowy) polane musem truskawkowym (truskawki mrożone zmiksowane) 100 g, kompot z wiśni (wiśnie mrożone, woda, cukier) 250 ml. | |
Środa | 27-11-2024 |
Zupa zalewajka z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, ziemniaki, woda, jaja, kiełbasa krakowska, kiełbasa swojska, barszcz biały w butelce, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, chrzan tarty, śmietana 12% [z mleka], czosnek, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g, gruszka 150 g. | |
Czwartek | 28-11-2024 |
Gulasz wołowy duszony 200 g (wołowina b/k, woda, cebula, mąka pszenna, majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie, sól), kasza gryczana gotowana 150 g, ogórek kiszony 80 g, sok jabłko-dynia, jabłko-porzeczka 200 ml. | |
Piątek | 29-11-2024 |
Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa ze szczypiorkiem, pomidorkami i jogurtem naturalnym [z mleka] 120 g, sok jabłko-gruszka 200 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w listopadzie to 104,50 zł. (19 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24