Jadłospis |
Poniedziałek | 5-05-2025 |
Zupa ogórkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, koper, śmietana 12%, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni/graham 100 g [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda], banan 150 g. | |
Wtorek | 6-05-2025 |
Placuszki drobiowe pieczone 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz), ryż biały gotowany 150 g, fasolka szparagowa gotowana na parze polana masłem 82% [z mleka], 120 g, sok jabłko-marchewka 200 ml. | |
Środa | 7-05-2025 |
Zupa pieczarkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), kiwi 80 g. | |
Czwartek | 8-05-2025 |
Gulasz wieprzowy duszony 200 g (łopatka b/k, woda, cebula, mąka pszenna [pszenica], majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, sól), kasza pęczak [gluten] 150 g, sałatka z ogórka kiszonego 150 g, (ogórek kiszony, marchewka, cebula, jabłko, olej) 100 g, sok jabłko-seler 200 ml. | |
Piątek | 9-05-2025 |
Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka], kompot wieloowocowy (woda, owoce mrożone, cukier) 250 ml. | |
Poniedziałek | 12-05-2025 |
Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem wołowo-drobiowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, jogurt pitny 250 ml [z mleka], wsad owocowy, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych.. | |
Wtorek | 13-05-2025 |
Egzamin ósmoklasisty. | |
Środa | 14-05-2025 |
Egzamin ósmoklasisty. | |
Czwartek | 15-05-2025 |
Egzamin ósmoklasisty. | |
Piątek | 16-05-2025 |
Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb miruna i morszczuk, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata zielona z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka], kompot z wiśni (woda, wiśnie, cukier) 250 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w maju to 93,50 zł. (17 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24