Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 19-05-2025
  Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka b/s, rozbratel b/k, woda, ryż biały, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), jabłko 200 g.
Wtorek 20-05-2025
  Pierogi z serem 270 g (ser twarogowy półtłusty [z mleka], mąka pszenna, mąka ziemniaczana, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, cukier waniliowy) polane musem truskawkowym (truskawki mrożone zmiksowane, cukier) 100 g, woda mineralna z cytryną i miętą 250 ml.
Środa 21-05-2025
  Zupa botwinkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym i jajkiem 400 g (udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, jaja, botwina, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g.
Czwartek 22-05-2025
  Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka bez kostki, majeranek, papryka słodka, czosnek, sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie), kasza bulgur [pszenica] gotowana 150 g, surówka z marchewki z jogurtem naturalnym [z mleka] 120 g (marchewka, jabłko, por), sok jabłkowy 100% 200 ml.
Piątek 23-05-2025
  Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty 150 g (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, por, olej rzepakowy, cukier), kompot z wiśni (wiśnie mrożone, woda, cukier) 250 ml.
Poniedziałek 26-05-2025
  Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (woda, udziec z indyka, rozbratel b/k, woda, ziemniaki, kasza jęczmienna perłowa [jęczmień], marchewka, pietruszka, seler, por, koper, natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), jogurt pitny 330 ml (mleko, truskawki, naturalny aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych).
Wtorek 27-05-2025
  Kotlet schabowy panierowany pieczony 100 g (schab b/k, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ryż biały gotowany 150 g, sałata lodowa 120 g (sałata lodowa, szczypiorek, pomidor, jogurt naturalny [z mleka], sól, pieprz naturalny), sok jabłko-marchewka 200 ml.
Środa 28-05-2025
  Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udziec z indyka, łopatka b/k, woda, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, brukselka, kalafior, brokół, por, natka, śmietana 12% [z mleka], lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), nektarynka 100 g, chrupki kukurydziane 15 g.
Czwartek 29-05-2025
  Makaron w sosie mięsno-pomidorowo-paprykowym 450 g (łopatka b/k, filet z kurczaka, makaron pszenny [pszenica, jaja], papryka świeża, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, lubczyk, papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, zioła prowansalskie, sól), ogórek zielony 70 g, sok jabłko-gruszka 200 ml.
Piątek 30-05-2025
  Filet z ryby morszczuk gotowany na parze z masłem extra 82% i ziołami 100 g (filet z ryby, masło [z mleka], sól, pieprz cytrynowy, ziołowy i naturalny, zioła prowansalskie, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka kapusty pekińskiej z olejem 120 g (kapusta pekińska, papryka czerwona i żółta, koper, olej rzepakowy, cytryna, sól, pieprz), kompot z czarnej porzeczki (woda, porzeczka czarna, cukier) 250 ml.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.

Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła  II w Pionkach.

Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020

W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.


Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.

Kwota w maju to 93,50 zł. (17 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.

Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
   Numery kontaktowe: 48 3121737
     – Sekretariat: wew. 21
     – Intendent: wew. 24