Jadłospis |
Poniedziałek | 17-03-2025 |
Zupa z fasolką szparagową i rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka, łopatka/bk, woda, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), kiwi 80 g, bułka drożdżówka z musem jabłkowym 120 g (jabłka prażone, mąka pszenna, mleko, jaja, woda, drożdże). | |
Wtorek | 18-03-2025 |
Pierogi z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (mięso drobiowe, mięso z indyka, kapusta kwaszona cebula, mąka pszenna [pszenica, jaja], olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka, pieprz, sól), surówka (z marchewki, jabłka i pora z jogurtem naturalnym [z mleka] 150 g), kompot z czarnej porzeczki (czarna porzeczka mrożona, woda, cukier) 250 ml. | |
Środa | 19-03-2025 |
Zupa kapuśniak z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, udziec z indyka, łopatka b/k, woda, kapusta kiszona, śmietana 12% [z mleka], marchewka, pietruszka, seler, por, majeranek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g. | |
Czwartek | 20-03-2025 |
Potrawka z indyka z warzywami duszona 200 g (filet z piersi indyka, marchewka, pietruszka, seler, por, woda, cebula, śmietana 12%, koperek, mąka pszenna [pszenica], mąka ziemniaczana, olej, śmietana 12% [z mleka], majeranek, lubczyk, papryka słodka, czosnek, pieprz, sól), kasza jęczmienna wiejska gotowana [pszenica] 150 g, pomidor ze szczypiorkiem 120 g, sok jabłkowy 200 ml. | |
Piątek | 21-03-2025 |
Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb miruna i morszczuk, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka], kompot z wiśni (woda, wiśnie mrożone, cukier) 250 ml. | |
Poniedziałek | 24-03-2025 |
Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem wołowo-drobiowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, mandarynka 80 g, jogurt pitny 250 ml [z mleka], wsad owocowy, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych. | |
Wtorek | 25-03-2025 |
Placuszki drobiowe pieczone 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz), ryż gotowany 150 g, fasolka szparagowa gotowana na parze polana masłem [z mleka] 120 g, sok jabłko-marchewka 200 ml. | |
Środa | 26-03-2025 |
Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, udziec z indyka, łopatka b/k, ziemniaki gotowane, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, brukselka, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], przecier pomidorowy, natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g. | |
Czwartek | 27-03-2025 |
Wołowina duszona z warzywami 250 g (wołowina b/k, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, przecier pomidorowy, czosnek, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, sól, pieprz czarny i ziołowy) kasza bulgur gotowana 150 g [pszenica], ogórek zielony 70 g, sok jabłko-porzeczka 200 ml. | |
Piątek | 28-03-2025 |
Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty 150 g (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, por, olej), kompot wieloowocowy (woda, owoce mieszane mrożone, cukier) 250 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w marcu to 115,50 zł. (21 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24