Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 5-05-2025
  Zupa ogórkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, koper, śmietana 12%, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni/graham 100 g [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda], banan 150 g.
Wtorek 6-05-2025
  Placuszki drobiowe pieczone 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz), ryż biały gotowany 150 g, fasolka szparagowa gotowana na parze polana masłem 82% [z mleka], 120 g, sok jabłko-marchewka 200 ml.
Środa 7-05-2025
  Zupa pieczarkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), kiwi 80 g.
Czwartek 8-05-2025
  Gulasz wieprzowy duszony 200 g (łopatka b/k, woda, cebula, mąka pszenna [pszenica], majeranek, lubczyk, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka, sól), kasza pęczak [gluten] 150 g, sałatka z ogórka kiszonego 150 g, (ogórek kiszony, marchewka, cebula, jabłko, olej) 100 g, sok jabłko-seler 200 ml.
Piątek 9-05-2025
  Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorkiem koktajlowym, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka], kompot wieloowocowy (woda, owoce mrożone, cukier) 250 ml.
Poniedziałek 12-05-2025
  Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem wołowo-drobiowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, jogurt pitny 250 ml [z mleka], wsad owocowy, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych..
Wtorek 13-05-2025
  Egzamin ósmoklasisty.
Środa 14-05-2025
  Egzamin ósmoklasisty.
Czwartek 15-05-2025
  Egzamin ósmoklasisty.
Piątek 16-05-2025
  Paluszki rybne pieczone 120 g (filety z ryb miruna i morszczuk, mąka pszenna [pszenica], skrobia ziemniaczana, olej, drożdże, mogą zwierać mięczaki), ziemniaki gotowane 150 g, sałata zielona z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka], kompot z wiśni (woda, wiśnie, cukier) 250 ml.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.

Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła  II w Pionkach.

Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020

W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.


Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.

Kwota w maju to 93,50 zł. (17 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.

Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
   Numery kontaktowe: 48 3121737
     – Sekretariat: wew. 21
     – Intendent: wew. 24