Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 16-06-2025
  Pierogi z mięsem polane duszoną cebulą 250 g (mięso wieprzowe, mięso z indyka, kapusta kwaszona, cebula, mąka pszenna [gluten], jaja, olej rzepakowy, marchewka, seler, pietruszka, pieprz , sól), surówka z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, jabłko, marchewka, por, jogurt naturalny [z mleka], sól) 150 g, kompot z wieloowocowy (mieszanka owoców, woda, cukier) 250 ml.
Wtorek 17-06-2025
  Kotlet mielony wieprzowy pieczony 100 g (łopatka wieprzowa b/k, jaja, cebula, bułka sucha [pszenica], bulka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, sałata lodowa z pomidorem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym [z mleka] 120 g, sok jabłkowy 200 ml.
Środa 18-06-2025
  Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (woda, rozbratel b/k, udziec z indyka, udo z kurczaka b/s, woda, makaron zacierka [pszenica, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda] 100 g, jogurt pitny 250 ml [z mleka] (wsad owocowy, cukier, żywe kultury bakterii jogurtowych), morela 80 g.
Czwartek 19-06-2025
  Boże Ciało – dzień wolny.
Piątek 20-06-2025
  Zupa brokułowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udko zkurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, brokuł, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka] natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie /graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), nektarynka 100 g.
Poniedziałek 9-06-2025
  Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka b/s, rozbratel b/k, woda, ryż biały gotowany, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g.
Wtorek 10-06-2025
  Makaron pszenny z serem i musem truskawkowym 350 g (makaron [pszenica, jaja], ser twaróg półtłusty [z mleka], jogurt naturalny [z mleka], śmietana 12% [z mleka], mleko 2%, cukier), mus truskawkowy 100 g (truskawki mrożone zmiksowane), woda mineralna z cytryną i miętą 200 ml.
Środa 11-06-2025
  Zupa kalafiorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, woda, ziemniaki, kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, koper, śmietana 12%, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni/graham 100 g [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda], brzoskwinia 100 g.
Czwartek 12-06-2025
  Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka bez kostki, majeranek, papryka słodka, czosnek, sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie), kasza bulgur gotowana 150 g, mizeria (ogórek zielony, szczypiorek, jogurt naturalny [z mleka] 120 g, sok jabłkowy 100% 200 ml.
Piątek 13-06-2025
  Filet z ryby morszczuk gotowany na parze z masłem extra 82% i ziołami 100 g (filet z ryby, masło [z mleka], sól, pieprz cytrynowy, ziołowy i naturalny, zioła prowansalskie, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka kapusty pekińskiej z olejem 120 g (kapusta młoda, koper, olej rzepakowy, cytryna, sól, pieprz), kompot truskawkowy (woda, truskawki, cukier) 250 ml.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.

Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła  II w Pionkach.

Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020

W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.


Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.

Kwota w czerwcu to 99,00 zł. (18 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.

Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
   Numery kontaktowe: 48 3121737
     – Sekretariat: wew. 21
     – Intendent: wew. 24