Jadłospis |
Poniedziałek | 19-05-2025 |
Zupa pomidorowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka b/s, rozbratel b/k, woda, ryż biały, przecier pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), jabłko 200 g. | |
Wtorek | 20-05-2025 |
Pierogi z serem 270 g (ser twarogowy półtłusty [z mleka], mąka pszenna, mąka ziemniaczana, woda, olej rzepakowy, cukier, jaja, cukier waniliowy) polane musem truskawkowym (truskawki mrożone zmiksowane, cukier) 100 g, woda mineralna z cytryną i miętą 250 ml. | |
Środa | 21-05-2025 |
Zupa botwinkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym i jajkiem 400 g (udko z kurczaka b/s, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, woda, ziemniaki, jaja, botwina, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka] i jogurt naturalny [z mleka], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g. | |
Czwartek | 22-05-2025 |
Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka bez kostki, majeranek, papryka słodka, czosnek, sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie), kasza bulgur [pszenica] gotowana 150 g, surówka z marchewki z jogurtem naturalnym [z mleka] 120 g (marchewka, jabłko, por), sok jabłkowy 100% 200 ml. | |
Piątek | 23-05-2025 |
Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty 150 g (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, por, olej rzepakowy, cukier), kompot z wiśni (wiśnie mrożone, woda, cukier) 250 ml. | |
Poniedziałek | 26-05-2025 |
Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (woda, udziec z indyka, rozbratel b/k, woda, ziemniaki, kasza jęczmienna perłowa [jęczmień], marchewka, pietruszka, seler, por, koper, natka, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie/graham 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), jogurt pitny 330 ml (mleko, truskawki, naturalny aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych). | |
Wtorek | 27-05-2025 |
Kotlet schabowy panierowany pieczony 100 g (schab b/k, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ryż biały gotowany 150 g, sałata lodowa 120 g (sałata lodowa, szczypiorek, pomidor, jogurt naturalny [z mleka], sól, pieprz naturalny), sok jabłko-marchewka 200 ml. | |
Środa | 28-05-2025 |
Zupa jarzynowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (udziec z indyka, łopatka b/k, woda, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, brukselka, kalafior, brokół, por, natka, śmietana 12% [z mleka], lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), nektarynka 100 g, chrupki kukurydziane 15 g. | |
Czwartek | 29-05-2025 |
Makaron w sosie mięsno-pomidorowo-paprykowym 450 g (łopatka b/k, filet z kurczaka, makaron pszenny [pszenica, jaja], papryka świeża, przecier pomidorowy, cebula, czosnek, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, lubczyk, papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy, bazylia, zioła prowansalskie, sól), ogórek zielony 70 g, sok jabłko-gruszka 200 ml. | |
Piątek | 30-05-2025 |
Filet z ryby morszczuk gotowany na parze z masłem extra 82% i ziołami 100 g (filet z ryby, masło [z mleka], sól, pieprz cytrynowy, ziołowy i naturalny, zioła prowansalskie, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka kapusty pekińskiej z olejem 120 g (kapusta pekińska, papryka czerwona i żółta, koper, olej rzepakowy, cytryna, sól, pieprz), kompot z czarnej porzeczki (woda, porzeczka czarna, cukier) 250 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w maju to 93,50 zł. (17 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24