24 listopada jest nietypowe święto – to Dzień Buraka. Klasa 5a z tej okazji przygotowywała pyszne sałatki, których głównym składnikiem był właśnie BURAK.
Wbrew pozorom jest to wartościowe warzywo – zawiera potas, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi i dodatkowo reguluje gospodarkę wodną organizmu i poprawia funkcjonowanie mięśni. Ma także wysoką zawartość folianów – a związki z tej grupy przyczyniają się m.in. do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży, a także pomagają w prawidłowej produkcji krwi.
Buraki mają niską kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne. Nadają się na barszcz, chłodnik lub jako dodatek do kotleta, a nawet sprawdzają się w sałatkach, smoothie czy hummusie.
Jedzmy zdrowo!!! – nasze pyszne warzywne sałatki z okazji Dnia Buraka były wspaniałe i dostarczyły nam niesamowitych wrażeń smakowych. Zajęcia te podjęliśmy w ramach realizacji w naszej szkole programu edukacyjnego z zakresu zdrowego żywienia i aktywności fizycznej „OWOCE I WARZYWA W SZKOLE”.
Koleżanko i Kolego – życzymy SMACZNEGO!
Izabela Warchoł