Stołówka szkolna

 
Jadłospis
Poniedziałek 3-11-2025
  Zupa ryżanka na rosole z rozdrobnionym mięsem drobiowym 400 g (udziec z indyka b/s, udka z kurczaka, ryż, woda, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, koper, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), banan 150 g, serek homogenizowany waniliowy 200 g (mleko, śmietana, cukier, białka mleka, kultury bakterii mlekowych, naturalny aromat waniliowy).
Wtorek 4-11-2025
  Spaghetti z mięsa wieprzowego z warzywami duszone 450 g (łopatka b/k, makaron [pszenica, jaja], przecier pomidorowy, marchewka, seler, cebula, czosnek, ser żółty [z mleka], woda, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól), sok jabłko-dynia 100% 200 ml.
Środa 5-11-2025
  Zupa ogórkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, udziec z indyka, woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, koper, śmietana 12%, lubczyk, pieprz, sól), chleb pszenno-żytni/graham 100 g [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda], pomarańcza 150 g.
Czwartek 6-11-2025
  Placuszki drobiowe pieczone 100 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz), kasza bulgur gotowana [pszenica] 150 g, fasolka szparagowa polana masłem 82% [z mleka] 120 g, sok jabłko-marchewka 200 ml.
Piątek 7-11-2025
  Filet z ryby łosoś gotowany na parze z masłem extra 82% i ziołami 100 g (filet z ryby łosoś, masło 82% [z mleka], sól, pieprz cytrynowy, ziołowy i naturalny, zioła prowansalskie, sól), ziemniaki gotowane 150 g, mix sałat (sałata lodowa, sałata rzymska, rukola, roszponka, szpinak, pomidorki cherry, ogórek, oliwa z oliwek, zioła, czosnek, sól, pieprz) 120 g, woda mineralna z cytryną 250 ml.
Poniedziałek 10-11-2025
  Zupa kapuśniak z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka b/s, woda, ziemniaki, kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [mleko], lubczyk, pieprz, majeranek, sól), chleb pszenno-żytni/graham 100 g [mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże), jabłko 150 g, baton owocowy 100% 35 g (daktyl suszony, orzeszki arachidowe, banan suszony, kakao 3%, mąka ryżowa [może zawierać: gluten, soję, mleko i orzechy].
Wtorek 11-11-2025
  Święto Niepodległości.
Środa 12-11-2025
  Zupa pieczarkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (udziec z indyka, udko z kurczaka, woda, makaron [pszenica, jaja], pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [z mleka], natka pietruszki, koperek, lubczyk, pieprz, sól), pieczywo pszenno-żytnie 100 g (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże), gruszka 150 g.
Czwartek 13-11-2025
  Wołowina duszona z warzywami 250 g (wołowina b/k, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, przecier pomidorowy, czosnek, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, sól, pieprz czarny i ziołowy), ryż biały gotowany 150 g, ogórek zielony 70 g, sok jabłko-wiśnia 200 ml.
Piątek 14-11-2025
  Filet z ryby miruna pieczony panierowany 100 g (filet z ryby miruna, jaja, bułka tarta [pszenica], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kiszonej kapusty 150 g [kapusta kiszona, jabłko, marchewka, por, olej rzepakowy, sól], woda z miodem i cytryną 250 ml.

Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g, do wody z cytryną dodawany jest miód naturalny tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów (mogą zawierać śladowe ilości glutenu).
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim
.

Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)

UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.

Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła  II w Pionkach.

Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020

W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.


Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.

Kwota w listopadzie to 104,50 zł. (19 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.

Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
   Numery kontaktowe: 48 3121737
     – Sekretariat: wew. 21
     – Intendent: wew. 24