Jadłospis |
Poniedziałek | 15-04-2024 |
Zupa zacierkowa z rozdrobnionym mięsem drobiowym 400 g (woda, udziec z indyka, udziec z kurczaka, woda, makaron zacierka [gluten, jaja], marchewka, pietruszka, seler, por, koper, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty [gluten, sezam] 100 g, ciasteczko zbożowe bez cukru 50 g [gluten, mleko, soja, orzechy], mandarynka 90 g. | |
Wtorek | 16-04-2024 |
Kotlet mielony drobiowy pieczony 110 g (filet z piersi kurczaka, jaja, cebula, bułka sucha [gluten], bulka tarta [gluten], pieprz, sól), kasza bulgur [gluten] 150 g, mizeria (ogórek zielony, szczypiorek, śmietana 12% [mleko]), sok jabłko-gruszka 200 ml. | |
Środa | 17-04-2024 |
Zupa pieczarkowa z rozdrobnionym mięsem wieprzowo-drobiowym 400 g (łopatka b/k, udko z kurczaka, woda, ziemniaki, pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana 12% [mleko], natka, koperek, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty [gluten, sezam] 100 g, banan 150 g. | |
Czwartek | 18-04-2024 |
Makaron z serem i musem truskawkowym 350 g (makaron [gluten, jaja], ser twaróg [mleko], jogurt naturalny [mleko], śmietana 12% [mleko], cukier), mus truskawkowy 100 g (truskawki mrożone zmiksowane, cukier), woda z miętą, miodem i cytryną 250 ml. | |
Piątek | 19-05-2024 |
Filet z ryby morszczuk z ziołami i masłem pieczony 100 g (filet z morszczuka [ryba], masło 82% [mleko], zioła prowansalskie, sól, pieprz naturalny i cytrynowy), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki i pora z olejem 120 g, kompot z wiśni (wiśnie mrożone, woda, cukier) 250 ml. | |
Poniedziałek | 22-04-2024 |
Zupa krupnik z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wołowym 400 g (woda, udziec z indyka, rozbratel b/k, woda, ziemniaki, kasza jęczmienna [gluten], marchewka, pietruszka, seler, por, koper, natka, lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty [gluten, sezam] 100 g, jogurt pitny bez laktozy 250 ml. | |
Wtorek | 23-04-2024 |
Spaghetti z mięsa wieprzowego z warzywami duszone 450 g (łopatka b/k, makaron [gluten, jaja], przecier pomidorowy, marchewka, seler, cebula, czosnek, ser żółty [mleko], woda, mąka pszenna [gluten], mąka ziemniaczana, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka słodka, majeranek, pieprz czarny i ziołowy, sól), sok jabłko-rabarbar 100% 200 ml. | |
Środa | 24-04-2024 |
Zupa z fasolką szparagową z rozdrobnionym mięsem drobiowo-wieprzowym 400 g (woda, udziec z indyka b/s, łopatka b/k, ziemniaki, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, seler, por, natka, śmietana 12% [mleko], lubczyk, pieprz, sól), chleb wieloziarnisty [gluten, sezam] 100 g, śliwka Angelika 130 g. | |
Czwartek | 25-04-2024 |
Udziec z kurczaka pieczony 150 g (udziec z kurczaka, przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, pieprz naturalny, czosnek), ryż gotowany 150 g, sałata zielona z rzodkiewką, szczypiorkiem i śmietaną 12% [mleko] 120 g, sok jabłkowy 100% 200 ml. | |
Piątek | 26-04-2024 |
Kotlety rybne pieczone 100 g (filet z ryby, cebula, jaja, bułka sucha [gluten], bułka tarta [gluten], pieprz, sól), ziemniaki gotowane 150 g, surówka z młodej kapusty i koperku z olejem 120 g, sok jabłko-gruszka 200 ml. |
Do przygotowania posiłków używany jest olej rzepakowy. Dzienne zużycie soli na jedno dziecko wynosi 1,5 g, cukier dodany do 250 ml gotowego napoju do spożycia wynosi 5 g tj. 6,25 g miodu naturalnego.
Do sporządzenia potraw używane są tylko przyprawy naturalne bez konserwantów.
Alergeny zostały oznaczone pogrubioną czcionką w kolorze niebieskim.
Uczniowie mogą zamawiać obiady nawet na pojedyncze dni, pod warunkiem, że zamówienie będzie złożone co najmniej dwa dni robocze przed wybranym terminem.
Cena obiadu 5 zł 50 gr. (od 1 września 2022 r.)
UWAGA!
Zaplanowany jadłospis może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od szkoły.
Informacja:
Płatności za obiady można dokonać przelewem na konto Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi i Sportowymi nr 5 im. Jana Pawła II w Pionkach.
Nr konta: 03 9141 0005 0011 7025 2000 0020
W tytule przelewu proszę wpisać „Opłata za obiady” oraz imię i nazwisko dziecka.
Płatności dokonujemy do 10 dnia każdego miesiąca.
Kwota w kwietniu to 110,00 zł. (20 dni żywieniowych).
Prosimy o nieprzekraczanie podanej kwoty.
Istnieje też możliwość wpłaty u intendenta.
Numery kontaktowe: 48 3121737
– Sekretariat: wew. 21
– Intendent: wew. 24