Dzieci z klasy 1A własnoręcznie przygotowały pyszną, owocową sałatkę. Każdy przyniósł z domu różne, świeże owoce. Były jabłka, gruszki, banany, śliwki, brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, mandarynki, winogrona, a nawet truskawki, maliny. Wszyscy mieli uśmiechnięte minki na widok tak smakowitych owoców. Uczniowie porównywali kształty i wielkość owoców. Za pomocą smaku i dotyku rozpoznawali i nazywali je. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji, jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Dużo rozmawialiśmy o zdrowej żywności i odpowiednim odżywianiu, które jest tak ważne dla rozwoju ciała i umysłu. Pierwszaki poznały także zasady zdrowego odżywiania, uczyły się zasad higieny i dbania o własne zdrowie.
Jolanta Majcher