Dzień Popcornu przypada 19 stycznia. Ta popularna przekąska towarzyszy nam na co dzień, szczególnie podczas oglądania ulubionych filmów w domu czy kinie. To także świetna przegryzka na imprezy.
Klasa 5a postanowiła rozsmakować się w tym cudownym popcornie – większość uprażyliśmy w domu przy pomocy garnka lub mikrofalówki. Staraliśmy się, by nie używać soli, aby poczuć autentyczny smak kukurydzy, która pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia pęka. To rzeczywiście zdrowa przekąska!
Kukurydza została odkryta wraz z przypłynięciem Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej. W XIX wieku prażone ziarna kukurydzy zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych. Popularność słonej przekąski wzrosła w czasie II wojny światowej, gdy ograniczono sprzedaż słodyczy.
Warzywo, które wykorzystuje się do prażenia, to kukurydza krzemienna. Ten rodzaj kukurydzy występuje w różnych kolorach. Najbardziej oryginalne z nich są fioletowe lub różowe.
Pamiętajcie! Jeśli prażycie ziarna kukurydzy w domu przy pomocy garnka, to poczekajcie, aż ustaną charakterystyczne odgłosy pykającego ziarna. Dopiero wtedy można przesypać popcorn do szklanej miski, ewentualnie posypać go solą i do smaku polać rozpuszczonym masłem.
SMACZNEGO!!!
Izabela Warchoł