12 października 2016 roku zespół klasy 2c rozpoczął realizację projektu „Zdrowo jem, więcej wiem”. Pierwszy temat to: Warzywa i owoce na co dzień i od święta. Drugoklasiści najpierw rozmawiali o tym, że owoce i warzywa stanowią bardzo istotny element diety i dostarczają organizmowi bardzo wielu witamin, składników mineralnych oraz znaczne ilości błonnika. Dzieci dowiedziały się, że te zdrowe smakołyki spożywane codziennie w odpowiednich ilościach chronią przed wieloma chorobami. Po teorii nastąpił czas na działanie: uczniowie IIc przystąpili do wykonania smacznej i zdrowej sałatki warzywnej lub owocowej. Młodzi kucharze wykazali się zmysłem smaku i poczuciem estetyki. Sałatki wyglądały wspaniale i były pyszne… wiem, bo próbowałam :-)
Dzieci miały więc dzisiaj na każdej przerwie smakowite przekąski i to własnoręcznie przygotowane.
Ta lekcja zachęciła wszystkich do codziennego jedzenia warzyw i owoców!