Dnia 29 września 2016 r. uczniowie klas: IIIb i IIId udali się na wycieczkę do piekarni przy ulicy A. Mickiewicza, w celu poznania zawodu piekarza. Powitał nas zapach świeżo wyjętego z pieca pieczywa. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od oglądania sali produkcyjnej, gdzie w olbrzymich kadziach miesza się składniki niezbędne do wypieku pieczywa. Ogromne ubijaczki i mieszacze ugniatały ciasto, aż osiągnęło ono odpowiednią strukturę. Następnie oglądaliśmy, w jaki sposób formuje się chleb i bułki. Pokazano nam, jak w pojemnikach – koszykach wyrasta ciasto uformowane w bochenki, w jaki sposób chleb wkłada się do wielkiego pieca piekarniczego oraz jak wyciąga upieczone pieczywo specjalną łopatką. Poznaliśmy także kilka rodzajów pieczywa.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Praca piekarza wcale nie jest łatwa, dlatego chleb należy szanować, nigdy nie wolno go wyrzucać! Na koniec wycieczki obdarowano nas pysznym, ciepłym bochenkiem razowego chleba oraz razową bułeczką z ziarnami, którą z wielkim apetytem schrupaliśmy zaraz po przyjściu do szkoły.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |