Dnia 29 września 2016 r. uczniowie klas: IIIb i IIId udali się na wycieczkę do piekarni przy ulicy A. Mickiewicza, w celu poznania zawodu piekarza. Powitał nas zapach świeżo wyjętego z pieca pieczywa. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od oglądania sali produkcyjnej, gdzie w olbrzymich kadziach miesza się składniki niezbędne do wypieku pieczywa. Ogromne ubijaczki i mieszacze ugniatały ciasto, aż osiągnęło ono odpowiednią strukturę. Następnie oglądaliśmy, w jaki sposób formuje się chleb i bułki. Pokazano nam, jak w pojemnikach – koszykach wyrasta ciasto uformowane w bochenki, w jaki sposób chleb wkłada się do wielkiego pieca piekarniczego oraz jak wyciąga upieczone pieczywo specjalną łopatką. Poznaliśmy także kilka rodzajów pieczywa.
Praca piekarza wcale nie jest łatwa, dlatego chleb należy szanować, nigdy nie wolno go wyrzucać! Na koniec wycieczki obdarowano nas pysznym, ciepłym bochenkiem razowego chleba oraz razową bułeczką z ziarnami, którą z wielkim apetytem schrupaliśmy zaraz po przyjściu do szkoły.