Zdrowie na talerzu


Zdrowa żywność i zdrowe odżywianie to temat wciąż aktualny. Już od najmłodszych lat dzieci stykają się z tym tematem. Najpierw w domu, potem także w szkole. A wiadomo, czym skorupka za młodu ... Warto, więc wyrabiać w naszych pociechach nawyk zdrowego odżywiania.

W klasie Ib w poniedziałek 25 kwietnia 2016 r., uczniowie przygotowali drugie śniadanie. Tematem przewodnim był twarożek z różnymi dodatkami: szczypiorkiem, rzodkiewką, pietruszką, papryką. Każdy przygotował twarożek zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Samodzielne przygotowanie posiłku budziło wśród dzieci nie lada emocje. Trzeba było pamiętać o wielu zasadach, takich jak: mycie rąk przed przystąpieniem do pracy, przygotowaniu stanowiska pracy, założeniu fartuszka. Krojenie rzodkiewek i szczypiorku też nie należało do najłatwiejszych zadań. Po przygotowaniu twarożku przyszedł czas na degustację. Wszyscy ze smakiem zjadali kanapki z pysznym dodatkiem.

Elżbieta Wojdyło
[Powrót na stronę główną]
Powrót do "Wydarzyło się w roku szkolnym 2015/2016"