[8-XI Dzień Śniadanie Daje Moc]  Śniadanie daje MOC!
Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania


Już od pięciu lat, 8 listopada w ramach programu „ŚNIADANIE DAJE MOC” jest obchodzony Dzień Śniadanie Daje Moc, wspólnie ze szkołami z całej Polski. W bieżącym roku szkolnym 2015/2016 śniadaniowe święto było obchodzone w piątek 6.11.2015 r. Zmiana ta wynika z faktu, iż 8 listopada wypada w dzień wolny od pracy (niedziela). My – w PSP nr 5 w Pionkach – wspólnie z innymi szkołami naszego kraju zorganizowaliśmy we wszystkich klasach I-III zdrowe śniadania w klasie. Wszystkie zajęcia zostały poprzedzone: omówieniem znaczenia jedzenia w szkole drugiego śniadania, przypomnieniem zasad zdrowego odżywiania się, rozmową o higienie przyrządzania posiłków oraz o kulturze zachowania się przy stole.

Nasze klasowe śniadania były wyśmienicie przygotowane i wykonywane zgodnie z planem:

  1. Założenie fartuszków. Spięcie włosów. Umycie rąk.
  2. Podzielenie dzieci na zespoły.
  3. Wykonanie w zespołach sałatki owocowej i warzywnej, soku lub kanapek.
  4. Wspólne nakrywanie stołów papierowymi obrusami i układanie talerzyków na kanapki.
  5. Sprzątanie stanowiska pracy.
  6. Ocena wyglądu przygotowanych potraw i sposobu ich podania.
  7. Degustacja przygotowanych potraw. Dzielenie się wrażeniami smakowymi.

 

1b       
1c       
       
1d       
       
2a       
       
2b       
       
2c       
       
2d       
2e       
       
3a       
       

Śniadania były naprawdę zdrowe oraz pyszne. Zrealizowaliśmy też najważniejsze cele programu „ŚNIADANIE DAJE MOC”: zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka, przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia. Uczniowie biorący udział w programie znają też 12 zasad zdrowego odżywania dla uczniów Według Instytutu Matki i Dziecka.

  1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
  2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
  4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
  6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
  7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
  8. Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
  9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
  10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
  11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
  12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

 

Warto żebyśmy wszyscy, także my dorośli znali i stosowali te zasady w życiu codziennym.

Katarzyna Stolarska
[Powrót na stronę główną]
Powrót do "Wydarzyło się w roku szkolnym 2015/2016"