Witaminy w owocach i warzywach


W ramach realizowanego w naszej szkole programu "Owoce i warzywa w szkole", na zajęciach uczniowie klas I-III wzięli udział w szeregu działań związanych z tematyką zdrowego odżywiania się. Poznali wartości odżywcze owoców. Jednak największą radość sprawiła pierwszakom możliwość samodzielnego przygotowania sałatki ze swoich ulubionych owoców. Dzieci pamiętały, aby rozpocząć swoją pracę od umycia rąk i owoców. Następnie obierały i kroiły owoce. Pokrojone owoce dzieci wymieszały. Po uporządkowaniu miejsc pracy, umyciu rąk i przyborów mogły przystąpić do degustacji sałatek.

Uczniowie klas drugich przygotowali plakaty o zdrowym odżywianiu, roli owoców i warzyw w diecie każdego z nas. Samodzielnie wykonali rysunki owoców i warzyw.

W klasach trzecich uczniowie przygotowali sałatki z owoców i warzyw. Sami dobrali się w grupy. Każda grupa miała za zadanie sama wyszukać przepis i przygotować potrzebna produkty. Oczywiście uczniowie starali się nie zapominać o zasadach przygotowywania posiłków. Pamiętali, aby przed przystąpieniem do pracy umyć starannie ręce, założyć fartuszki. Przyrządzenie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomiły sobie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców.

[warzywa]
Elżbieta Wojdyło
[Powrót na stronę główną]
Powrót do "Wydarzyło się w roku szkolnym 2014/2015"