"Swojskie klimaty"
potrawy regionalne

    Do konkursu na najlepszą potrawę regionalną przystąpiło wiele grup uczniowskich naszej szkoły, a on sam wzbudził wiele emocji zarówno wśród uczniów jak i grona nauczycielskiego, które miało ocenić potrawy i wyłonić zwycięzców.
    Uczniowie przygotowywali różne potrawy. Ich wygląd, a jak się później okazało również i smak, świadczył o wielkim wkładzie pracy i zaangażowaniu w przygotowanie.
    Na odświętnie nakrytym stole można było znaleźć: gołąbki z mięsem i ryżem, zsiadłe mleko, twaróg domowy, masło, swojski chleb, krupnik majowy warszawski, czerwony barszcz, porkę, swojski smalec, łazanki, kompot z truskawek i inne. Wybór najlepszej potrawy był bardzo trudny. Każdy z oceniających mógł oddać tylko jeden głos na jedną z prezentowanych potraw.

Wyniki rywalizacji:

  • I miejsce - gołąbki z mięsem (klasa 6c)
  • II miejsce - masło (klasa 2b)
  • III miejsce - krupnik majowy warszawski (5d)

    Każda klasa, która wzięła udział w konkursie, bardzo solidnie podeszła do zadania. Potrawy były smaczne i estetycznie podane.

 
Lidia Czyżewska


Powrót do "Wydarzyło się w roku szkolnym 2008/2009"